Jag tycker väldigt mycket om att baka matbröd. Tycker om att jobba med den levande degen som är full av växtkraft. Jag tycker om att brödet får ta tid. Varje moment kräver sitt, och ett bra matbröd kan inte stressas fram.

Ett av mina favoritbröd, sedan många år tillbaka, är hembakta rågsiktskakor. Liksom alla jästdegar tar det sin tid, men det ser jag som något vackert. Det här receptet genererar ett luftigt och välsmakande bröd utan några krångliga moment.

Lycka till, och njut!

Rågsiktskakor

1 paket jäst
1 kryddmått salt
50g smör
5dl mjölk
1/2-1dl sirap
4 dl rågsikt
Ca 10 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en större bunke och häll över saltet. Smärt smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken till det smälta smöret, och värm till fingervarmt (37 grader). Häll lite av degspadet över jästen och blanda ut den. Tillsätt resten degspedet och sirapen. Rör om, och tillsätt de båda mjölsorterna. Knåda degen ordentlig. Låt degen jäsa under bakduk ca 30-40 minuter.

Häll upp degen och knåda igen. Dela degen i fyra delar. Forma varje del till en stor bulle och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Kläm ut bullen med handflatan till en rund kaka, ca 1/2-1 cm tjock. Gör hål i kakorna med en gaffel. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg på bakdukar och låt jäsa ca 30 minuter.

Grädda i nedre delen av ugnen 15-20 minuter. Låt svalna på galler.

Gör bröden laktosfria genom att byta ut matfett och mjölken mot laktosfria alternativ.

20121117-222821.jpg