Ibland lagar jag mat strikt efter recept, och ibland får improvisationen vara min vackra ledstjärna. Ofta blir det dock en kombination av dem. Jag får inspiration av recepten, och sedan svävar det iväg lite beroende på fantasi och vad som finns hemma.

Den här gången var det indiska köttbullar som väckte matlagningssuget. Själva receptet har lite okänt ursprung då jag fick det av en bekant som fått det av jobbarkompis som skrivit ner det på en lapp…

Recept

Köttbullarna

500 g. köttfärs
1 msk. ingefära
1 pressad vitlöksklyfta
2-3 chilifrukter, urkärnade och hackade
1 tsk garam masala
1 dl ströbröd
1 ägg
1 tsk salt

Blanda ihop smeten och gör ca 12 stora köttbullar.

Sås

4 stora tomater
3-6 gröna chilifrukter
3-4 cm ingefära

2 tsk mald spiskummin
3/4 tsk gurkmejan
2 msk hackade jordnötter
2 tsk paprikapulver
5 msk olja
Tomatpure

Kör tomater, chilifrukter och ingefära i matberedaren eller liknande.

Värm upp oljan i en stor gryta. Häll i spiskummin, gurkmejan, jordnötter och paprikapulver. Låt fräsa några minuter. Tillsätt tomatpuren, och häll över den mixade tomatblandningen. Låt koka ca 20 minuter.

Lägg i köttbullarna och låt koka ytterligare ca 15 minuter. Späd ev såsen med vatten.

Servera med ris, bulgur eller liknande.

var receptet alltså, men hur gjorde jag? Jo, de färska tomaterna ersattes med passerade. Chilin och ingefäran blev i pulverform. Det ledde till att kokningen av enbart såsen kunde hoppas över.

Ströbrödet blandade jag ut med 1 1/2 dl mjölk, och ägg fick jag leva utan eftersom de tagit slut. Tomatpuren glömde jag helt enkelt bort. Samtliga kryddor tillsattes med hjälp av det universella ögonmåttet.

Köttbullarna blev helt otroligt goda! Mjuka, smakrika och så där lagom starka. Laga de gärna och låt dem skänka lite värme i höstrusket. Gör de på ditt sätt, på mitt sätt eller på någon annans!

20121026-160107.jpg