Chokladbollen anses som ett simpelt bakverk utan finess eller komplexitet. Bak bok matträder härmed in med uppgift att återupprätta chokladbollens heder. Att den lilla bollen skulle sakna komplexitet bör omedelbart förkastas! Tänk bara på namnet, i min barndom hette det negerboll, och Sunes pappa får i ett trängt läge kalla den lilla delikatessen för wienerbröd. Nu mera är chokladboll det vedertagna namnet, men receptet jag senast läste använde benämningen “havreboll”.

Chokladbollar kan inte blandas till hur som helst. För att få den där riktigt goda smaken krävs viss noggrannhet och finess. Smeten ska göras på riktigt smör, och försök inre använda vatten istället för kaffe. Det förvandlar godbiten till en smaklös fetthög. Fettet ja, smöret måste blandas ordentligt för att det inte ska bli några obehagliga klumpar i bollarna. (De som gästat tillräckligt många barnkalas vet vad jag menar.)

En av finesserna med chokladbollen är att de har en hög flexibilitet. Bollarna kan rullas i cocos, pärlsocker, strössel eller något annat smaskigt. Något jag särskilt vill lyfta fram är att bollarna lätt kan kan anpassas för servering till personer med laktos- eller glutenintolerans. Använd “garanterat ren havre” om din gäst är glutenintolerant, och vanligt smör brukar tolereras av laktosintolerans. Fråga personen i fråga om du är osäker!

Det här är alltså ett alldeles utomordentligt bakverk som är flexibelt, gott, snabblagat och med en liten spännande namnhistorik.

Recept

100 g margarin (gärna rumsvarmt)
2 dl strösocker
3 dl havregryn
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
3 msk kaffe (ska vara kallt)

Blanda ihop samtliga ingredienser utom kaffet. När smöret är ordentligt fördelat tillsätts kaffet och degen mosas ihop till en stor klump. Jag brukar blanda med händerna. Forma till bollar och rulla i exempelvis cocos eller pärlsocker. Lår bollarna stå i kylen en stund innan de serveras.

20121020-095456.jpg