Jag tycker mycket om att äta mat från olika länder och kulturer. På utlandsresor står matupplevelserna absolut för halva nöjet.

Vad kan det intresset bero på, tro? Jo, maten har en stor plats i samtliga kulturer, tillåter jag mig att påstå, och genom maten och måltidstraditioner får vi kunskap om den aktuella kulturen. Vilka råvaror som används kan berätta om landets tillgångar, religion och historia.

Idag hade jag den stora glädjen att äta fantastiskt god mat på en kinesisk restaurang i grannkommunen. Rätterna som serverades (se bild) har jag aldrig sett på någon meny i Sverige, men däremot ätit liknande i China Town ( New York). Det stärkte mig i bilden av att det som vanligtvis serveras på våra kinarestauranger är “svensk kinamat”. Det kunde även bekräftas av värdparet som nyligen varit i Kina och specialbeställt kvällens middag för att fira sin hemkomst. (Vill bara tillägga att Kina är ett väldigt stort land och att såväl mat som annan kultur skiljer sig mellan landsändarna.)

Kvällens mat var som sagt alldeles fantastiskt god! Bäst tyckte jag om den varma kålen (längst fram till höger), räkorna (fatet till höger om kålen) och fisken (fatet i mitten).

Nu är det ju inte alltid det finns möjlighet att åka på matresa eller gå på restaurang. Då får fjärran mat lagas i eget kök. Själv vill jag prova att laga/baka:

Sushi
Baklava
Indiska köttbullar
Alger
Någonting med matbanan
Med mera med mera!

20121006-221117.jpg