Jag har fått flera förfrågningar om receptet på mina chocolate chip cookies, eller amerikanska chokladkakor som jag kallar dem. Antar att receptet efterfrågas för att kakorna är väldigt goda, och inte för att folk blev sugna efter att ha sett bilder på några brända exemplar i ett tidigare inlägg…

Receptet kom till mig från en fin bekant här i samhället, och jag har bara gjort marginella ändringar på det.

Så låt mig nu presentera: Chocolate chip cookies! Eller: amerikanska chokladkakor, direkt från de värmländska skogarna.

250 g mjukt smör
0.5 tsk salt
1 dl strösocker
1.5 dl farinsocker
1 tsk vaniljsockerl
1 ägg
4.5 dl vetemjöl
0.5 tsk bikarbonat
150 g mörk blockchoklad

Vispa smör, salt, strösocker, farinsocker, vaniljsocker krämigt. Tillsätt ägg och vispa lite till. Rör ner vetemjöl och bikarbonat. Blanda till en deg, och tillsätt grovhackad choklad. Forma degen till en rulle, plasta in och låt den vila i kylen minst 1 timme. Sätt ugnen på 175 grader, och skär kakorna strax innan gräddning. Lägg kakorna glest eftersom de flyter ut under gräddningen. Grädda kakorna gyllene mitt i ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna en liten stund på plåten och sedan på ett galler.

Om du inte vill grädda allt på en gång kan en del av den rullade degen läggas in i frysen och tas fram vid ett senare tillfälle.

20121014-080316.jpg