Idag är det kanelbullens dag! Egentligen tycker jag att för många fenomen fått sina egna “dagar”, men kanelbullen har verkligen förtjänat sin.

Få smaker och dofter lockar fram minnen så som kanelbullen gör. Jag minns regniga höstdagar när mamma bakade och vi barn förväntansfullt smög runt bland plåtarna. Jag minns somrarnas utflykter med saft i sirapsflaska och de sandiga kanelbullarnas knastrande i munnen.

Det här året firades kanelbullens dag inte med hembakt, utan med en påse köpta bullar. Annars är kanelbullar en av de saker jag allra helst bakar. Degen ska inte vara för mättad av mjöl, och den ska få jäsa länge. Fyllningen ska vara väl tilltagen, och bullarna ska snurras för att innan gräddningen penslas med ägg och, som pricken över i:et, få en dusch pärlsocker över sig.

Doften som sprider sig i köket när kanelbullarna gräddas är minst lika god som själva bullen. Det är en löftesrik doft som sprider trivsel och hemtrevnsd. Och löftet? Ja, det är ett gott fika!

20121004-183303.jpg